Parodontologie
Parodontologia este o ramură a stomatologiei care studiază și tratează țesuturile din jurul dinților, adică parodonțiul.
Boala parodontală, cunoscută și sub numele de parodontită marginală sau parodontoză, este o formă de infecție bacteriană care distruge parodonțiul, inclusiv fibrele gingivale și structura osoasă.
Care sunt cauzele bolii parodontale?
Boala parodontală este cauzată de microorganismele din placa bacteriană. Încercând să distrugă aceste microorganisme, sistemul tău imunitar va elibera diverse substanțe care tind să provoace inflamația gingiilor și să deterioreze țesuturile. De regulă, acumularea de placă bacteriană este un rezultat direct al igienei dentare ineficiente.
Câțiva factori predispozanți fac pacienții mai expuși riscului de boală parodontală, inclusiv diabetul zaharat, un sistem imunitar slab, sau fumatul. Pacienții fumători au șanse de șase ori mai mari să aibă boală parodontală decât nefumătorii.
De asemenea, este interesant de menționat că numeroase studii au arătat că boala parodontală este un factor de risc pentru agravarea mai multor boli cronice, inclusiv diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice și osteoporoza. Boala parodontală poate duce la creșterea problemelor cardiovasculare și a problemelor în timpul sarcinii, inclusiv nașterea prematură și o greutate mică la naștere.
Există două stadii principale ale boli parodontale: gingivita și parodontita marginală.
!
Boala parodontală are o evoluție lentă și nedureroasă.
Gingivita
Gingivita este cea mai frecventă formă de îmbolnăvire a gingiilor. Conform datelor OMS, apare la aproape 90% din populație, indiferent de vârstă.
Este o formă superficială de inflamație a gingiilor care provoacă sângerări, măriri de volum, roșeață, modificări ale contururilor normale și uneori disconfort. Această inflamație nu afectează țesutul osos.
Aproape toate cazurile de gingivită sunt cauzate de placă bacteriană, care este un amestec de bacterii, resturi alimentare, salivă și mucus cu săruri de calciu și fosfat. Igiena orală deficitară permite formarea plăcii între gingii și dinți. Gingivita nu se dezvoltă în zonele în care lipsesc dinții.
Alți factori locali, cum ar fi malocluzia, tartrul, retenția resturilor alimentare, restaurarea dentară deficitară și gura uscată joacă un rol minor. Gingivita poate apărea și în cadrul unor stări sau boli generale.
Cu un tratament potrivit, gingivita poate fi vindecată cu ușurință.
Parodontita marginală
Este una din cauzele principale ale pierderii dinților la adulți.
Parodontita marginală este diagnosticată dacă țesuturile parodontale de la locul atașamentului dentar se inflamează și procesul afectează osul. Drept urmare, țesuturile parodontale sunt distruse, se formează un gol între suprafața dintelui și suprafața osului și a gingiilor – așa-numita pungă parodontală.
Există trei grade de parodontită.
Parodontita marginală de gradul I este practic asimptomatică (de aceea această boală mai este numită „ucigașul tăcut al dinților”). Adâncimea pungii parodontale în primul grad este de 3-4 mm.
În al doilea grad (adâncimea pungii parodontale este de 5-6 mm), problema devine evidentă: mâncărime, umflături, durere la atingere, sângerare la atingere sau chiar spontană. Aceste senzații pot fi destul de suportabile, pacienții rareori se plâng de dureri severe. Simptomele enumerate se pot răspândi pe gingia în jurul tuturor dinților, dar mai des sunt observate numai în anumite zone. Un alt semn este respirația urât mirositoare.
În ultima etapă, al treilea grad, adâncimea pungilor parodontale este de 7 mm sau mai mult. Apare mobilitate puternică a dinților și se ajunge la pierderea dinților.
!
Controalele periodice regulate sunt cruciale pentru menținerea sănătății orale bune și prevenirea bolii parodontale prin detectarea și tratarea problemelor din timp și prin îndepărtarea acumulării de placă și tartru care pot duce la inflamarea și infecția gingiilor.
Tratamentul bolii parodontale
1
Evaluarea parodontală
În prima ședință se efecutează o examinare dentară care evaluează starea de sănătate a gingiilor, a dinților și a structurilor de susținere ale gurii. Această evaluare implică de obicei măsurarea pungilor parodontale pentru a determina severitatea bolii parodontale, verificarea semnelor de inflamație sau infecție și analiza radiografiilor pentru a evalua osul care susține dinții. Informațiile adunate în timpul unei evaluări parodontale sunt folosite pentru a diagnostica și monitoriza boala parodontală și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat.
2
Terapia parodontală nechirurgicală
În urma evaluarii parodonale se vor identifica toate pungile parodontale, iar aceste zone vor fi supuse unei proceduri de curățare profundă, chiuretaj subgingival. Prin această manoperă se îndepărtează acumularea de placă, tartru și bacterii de pe suprafața dinților și a rădăcinilor. De asemenea, implică netezirea zonelor aspre de pe suprafețele rădăcinilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea reatașării bacteriilor de dinte și la promovarea vindecării țesutului gingival.
Chiuretajul subgingival se realizează cu anestezie locală și este efectuat folosind instrumente de mână sau ansa de detartraj cu ultrasunete, care utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a îndepărta acumularea de placă și tartru.
3
Reevaluarea parodontală
După 3-4 luni de la terapia parodontală nechirurgicale se vor evalua rezultatele. În timpul reevaluării, se va măsura adâncimea pungilor parodontale, se vor verifica semnele de inflamație sau sângerare și se va evalua starea generală de sănătate a țesutului gingival și a structurilor de susținere ale dinților.
În zonele unde persistă pungi parodontale, va fi recomandată terapia parodontală chirurgicală.
4
Terapia parodontală de suport
Dacă în urma reevaluării parodontale nu mai sunt depistate pungi parodontale, pacientul va fi îndrumat către terapia parodontală de suport. Scopul terapiei este de a preveni reapariția bolii parodontale și de a menține sănătatea orală a pacientului. Aceasta implică vizite regulate la 6 luni la medicul parodontolog pentru monitorizarea și îngrijirea sănătății gingiilor și include evaluarea parodontală, detartraj, instrucțiuni de igienă orală și alte proceduri necesare pentru a menține stabilitatea dinților și a țesuturilor înconjurătoare.
5
Terapia parodontală chirurgicală
Dacă în urma reevaluării parodontale mai sunt prezente pungi parodontale, pacientul va fi îndrumat către terapia chirurgicală rezectivă sau regenerativă.
PROGRAMARE ONLINE
Solicită o consultație completând formularul de mai jos