Endodonție la microscop

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub denumirea de tratament de canal, este o procedură folosită pentru a trata și salva un dinte deteriorat sau infectat. Este o procedură dentară care implică îndepărtarea pulpei dentare infectate sau deteriorate din interiorul dintelui, curățarea și dezinfectarea camerei pulpare și a canalelor radiculare și apoi umplerea și sigilarea spațiului, pentru a preveni infecția ulterioară.

Ce este un canal radicular?

Din punct de vedere anatomic, un dinte este format dintr-o coroană și o rădăcină. Coroana dintelui este partea care se află deasupra gingiei, iar rădăcina este situată în grosimea osului maxilarului. Pachetul neurovascular intră în dinte chiar din vârful rădăcinii. De la punctul de intrare al nervului până la camera pulpară (cavitatea care se află în centrul dintelui), de-a lungul întregii lungimi a dintelui, există canale înguste – acestea sunt canalele radiculare ale dintelui.

De ce trebuie tratat canalul radicular?

Pulpa dentară, ca orice organ, reacționează la iritație prin inflamație. Principala cauză a inflamației țesutului nervos al dintelui sunt cariile. Odată cu dezvoltarea procesului carios și distrugerea smalțului, bacteriile pătrund în dentină. Leziunile carioase profunde permit bacteriilor să pătrundă în pulpa dentară și să provoace inflamația pulpei. Odată ajuns în interiorul dintelui, bacteriile încep să se înmulțească activ. Acest lucru perturbă funcționarea normală a dintelui și provoacă disconfort sau durere. Corpul în sine nu poate rezolva această problemă, deoarece bacteriile distrug nu numai dintele, ci distrug și sistemul său de apărare: vasele de sânge nu mai sunt capabile să furnizeze celule speciale de protecție care pot combate infecțiile. Astfel pulpa dentară afectată trebuie îndepărtată.

!

Tratamentul de canal la microscop permite, în majoritatea cazurilor, nu numai salvarea dintelui, ci și prevenirea răspândirii inflamației, ce poate avea consecințe grave.

În ce constă tratamentul de canal?

În timpul tratamentului de canal, țesuturile vii sau moarte din canalul radicular sunt îndepărtate iar canalul este curățat. Scopul tratamentului este conservarea unui dinte a cărui pulpă este moartă sau inflamată și nu poate fi vindecată. Părțile infectate ale dintelui din jurul canalului radicular (dentina radiculară) vor fi, de asemenea, îndepărtate. Cavitățile rezultate sunt umplute cu un material tolerat biologic (gutaperca).

Etapele tratamentului de canal

Tratamentul endodontic este format din următoarele etape: anestezie, izolarea dintelui cu diga dentară, asigurarea accesului la camera pulpară, curățarea canalelor radiculare și umplerea canalelor radiculare.

1

Anestezia

Tratamentul canalului radicular avea reputația de a fi foarte dureroasă. Dar acest lucru este complet greșit, deoarece în stomatologia modernă există conceptul de „tratament fără durere”, care este destul de justificat. Tratamentul de canal este o procedură complet nedureroasă, care nu este diferită de tratamentul unei carii.

Anestezia se administrează înainte de începerea tratamentului. Pentru ca pacientul să nu experimenteze disconfortul asociat injecției, un gel anestezic este plasat la locul injectării. Astfel pacientul nu va simți înțepătura acului în membrana mucoasă, aceasta fiind deja anesteziată.

2

Izolarea dintelui

Acest lucru se face cu o digă de cauciuc. Izolarea este necesară pentru a preveni saliva din cavitatea bucală să pătrundă în canalele radiculare.

3

Asigurarea accesului la camera pulpară

Înainte de a începe curățarea canalului radicular, medicul dentist trebuie să asigure un acces bun la canalele radiculare. Pentru a obține un acces bun la zona pulpei, freza dentară creează o cavitate dreaptă care duce la canalele radiculare.

Accesul la dinții frontali se face pe partea din spate a dinților, iar la dinții laterali prin suprafața masticatorie.

4

Prepararea canalelor radiculare

Curățarea canalelor radiculare include tratament mecanic și medicamentos (știm că multe bacterii se acumulează în canalele radiculare). În etapa de curățare a canalului radicular, este important să eliminăm bacteriile, țesutul pulpar, care pot fi necrotice (moarte) și infectate.

Tratamentul mecanic al canalelor radiculare se efectuează cu instrumente manuale, care se numesc ace de canal, și cu instrumentar rotativ conectat la micromotorul endodontic. Micromotorul utilizează ace speciale din nichel-titan de o formă specială, care fac pereții canalului radicular perfect netezi. Împreună cu apex-locatorul, aparat care determină lungimea exacta a canalului radicular, micromotorul endodontic permite realizarea unui tratament de înaltă calitate a canalelor până la vârful rădăcinii dintelui.

Motivele unui tratament slab al canalelor sunt: ​​prelucrarea de proastă calitate a canalelor, determinarea lungimii greșite a canalelor, obturarea insuficientă a canalelor. Majoritatea acestor probleme pot fi rezolvate prin utilizarea echipamentelor și instrumentelor moderne pe care clinica noastră le folosește.

5

Obturarea canalelor radiculare

După ce canalele radiculare au fost spălate (cu soluții dezinfectante) și uscate, acestea trebuie sigilate bine. Acest lucru se face folosind conuri de gutaperca de diferite dimensiuni și sigilant (o pastă specială). Conurile sunt introduse în canalele radiculare și compactate acolo.

Avantajele tratamentului de canal la microscop

  • vizualizare îmbunătățită

    Microscopul permite medicului endodont să vadă dintele mult mai în detaliu, oferind o vizualizare îmbunătățită a anatomiei complicate a canalului radicular. Acest lucru permite un diagnostic mai precis, un acces îmbunătățit la zonele greu accesibile și o precizie mai bună în timpul procedurii.

  • precizie sporită

    Mărirea și iluminarea oferite de microscop permit medicului endodont să efectueze procedura cu o mai mare acuratețe, reducând riscul de complicații și îmbunătățind rata de succes a tratamentului.

  • rezultate îmbunătățite

    Cu acuratețea și precizia sporite oferite de microscop, este mai probabil ca tratamentul endodontic efectuat cu acest instrument să aibă rezultate mai bune, cum ar fi păstrarea mai multă a structurii naturale a dintelui, reducerea la minimum a durerii și disconfortului postoperator și reducerea probabilității complicațiilor. sau nevoia de retratare.

  • timp redus de tratament

    Vizualizarea și acuratețea îmbunătățite oferite de microscop pot permite medicului endodont să finalizeze procedura mai eficient, reducând timpul de tratament și nevoia de programări suplimentare.

!

Cele mai multe complicații după tratamentul de canal se datorează faptului că tratamentul de canal nu este efectuat până la vârful rădăcinii. Apoi se dezvoltă inflamația purulentă la vârful rădăcinii și astfel se formează fistule, granuloame și chisturi.

PROGRAMARE ONLINE

Solicită o consultație completând formularul de mai jos