Implantul dentar

Cea mai eficientă cale de restaurare a unui dinte lipsă este un implant dentar. Implantul dentar este o soluție care permite restabilirea pe deplin a funcționalității dinților și le oferă un aspect natural și estetic. Toate procedurile asociate cu inserarea implanturilor sunt efectuate sub anestezie, astfel încât pacienții să nu simtă durere și disconfort în timpul tratamentului.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un ”șurub” special care are scopul de a înlocui rădăcina unui dinte.

O singură coroană poate fi instalată pe un singur implant iar, dacă sunt plasate mai multe implante simultan, atunci se poate plasa o proteză completă a maxilarului sau o punte dentară.

Rata de succes a implantelor dentare ajunge până la 96-99% (conform diferitelor studii), și depinde de trei factori: calitatea implantului, profesionalismul medicului și respectarea tuturor recomandărilor de igienă dentară.

Un dinte artificial realizat cu ajutorul implantului dentar este format din trei părți

Este partea inferioară a structurii, realizată dintr-un aliaj hipoalergenic, cel mai adesea din titan. Se înșurubează în osul maxilar și înlocuiește rădăcina dintelui.
Este un adaptor care face legătura dintre implant si coroană. Bontul protetic poate fi realizat din zirconiu sau din metal.
Partea vizibilă a structurii, care este fixată pe bont și care simulează forma dintelui. La alegerea pacientului, coroanele pe implant pot fi: metalo-ceramice, din zirconiu, din ceramica integrala

Avantajele unui implant dentar

  • aspect natural al zâmbetului

    coroanele montate pe implanturi nu diferă în niciun fel de dinții naturali; spre deosebire de alte lucrări protetice, nu au elemente de fixare externe care pot fi observate aîn timpul vorbirii sau zâmbetului

  • conservarea volumului țesutului osos

    datorită sarcinii masticatorii pe care o distribuie asupra osului maxilar îi încetinește resorbția

  • conservarea dinților vecini

    spre deosebire de punțile dentare, care necesită șlefuirea dinților vecini pentru sprijin, implanturile sunt independente si nu necesită sacrificarea dinților sănătoși

  • restaurarea completă a funcției masticatorii

  • rezultat de lungă durată

    cu o îngrijire corespunzătoare, implantele pot dura 10-20 de ani

  • toleranță bună

    implanturile dentare sunt fabricate din materiale biocompatibile, astfel încât organismul le tolerează foarte bine

Cum are loc plasarea unui implant dentar?

Intervenția de plasare a implantului dentar este un tip de tratament care constă în mai multe etape și se întinde pe mai multe luni. 

Consultația și planul de tratament

Totul începe cu o consultație – medicul examinează pacientul, îi evaluează starea de sănătate. Din păcate, în unele cazuri, este implantul dentar este interzis: de exemplu, forme severe de diabet, tulburări ale sistemului nervos central, precum și hipertonicitatea mușchilor masticatori. Dacă nu există contraindicații, se trece la următoarea etapă – diagnosticul. Efectuarea unei tomografii computerizate va arăta starea (cantitatea și densitatea) țesutului osos al maxilarului. În unele cazuri poate fi necesară efectuarea unei adiții osoase sau a unei intervenții de sinus lift (ridicarea sinusurilor maxilare).

Urmează o discuție despre metodele de tratament și alegerea implantului dentar.

Inserarea implantului

Procedura de implantare este rapidă și aproape nedureroasă. Această etapă, de regulă, se efectuează sub anestezie locală. După anestezie, gingia și periostul din zona interesată sunt incizate și împinse în lateral (îndepărtate). Apoi se face o gaură în os de o adâncime și grosime corespunzătore implantului. Acum implantul dentar poate fi plasat iar gingia este parțial sau complet închisă.

Vindecarea

Vindecarea ulterioară durează aproximativ 10 zile, timp în care pacientul trebuie să ia obligatriu antibiotice (pentru a preveni orice infecție) și calmante, dacă este cazul.

Următoarea etapă are loc după vindecare și osteointegrare (aproximativ 3-6 luni) și constă în realizarea structurii protetice. Astfel, gingia este din nou îndepărtată iar implantul este descoperit pentru a se plasa bontul protetic, elemenetul care va susține o coroană dentară sau un alt tip de lucrare protetică.

!

După ce implantul este introdus în țesutul osos, trebuie respectate anumite reguli de igienă, trebuie luate medicamente (uneori sunt prescrise antibiotice) pentru a preveni infecția.

Sfaturi de îngrijire

Îngrijirea implanturilor dentare nu este foarte diferită de igiena dinților naturali. Se aplică aceleași recomandări: 

Cu o grijă atentă a implanturilor (igienă orală), acestea oferă o calitate excelentă a vieții, aproape la fel ca în cazul dinților naturali, din punct de vedere al stabilității, aspectului și funcției, pe care niciun alt tip de lucrare protetică nu le poate oferi.

!

Viteza de osteointegrare a implantului este diferită pentru fiecare persoană. De exemplu, fumătorii imunocompromiși vor aștepta mai mult pentru a instala o coroană decât oameni sănătoși fără obiceiuri vicioase.

PROGRAMARE ONLINE

Solicită o consultație completând formularul de mai jos